The Whole Shebang

A place to keep us informed of the goings on in your tanks. - Tank Logs
User avatar
Vale!
Super Mod
Super Mod
Posts: 1671
Joined: Sun Jan 21, 2018 15:34 pm
Location: Concrete Cowland
Has thanked: 16 times
Been thanked: 795 times

Re: The Whole Shebang

Post by Vale! »

Can I request a maths check, please? Calling anyone with numerical skills who is sober enough to address this!

I need to recalculate the new concentrations of total ammonia given by my dosing following the removal of 25% of the alfagrog in the bucket and replacing the lost volume with RO. I thought I might be able to get away with not wrestling with the numbers, but now realise I have to if I want to keep tracking the 'grab' phenomenon occasionally! So...

There was 9L of water in the bucket covering the alfagrog. I removed 25% of the alfagrog, measured its volume as best I could and topped up the bucket with 800mls of RO. There is now 9.8L of water in the bucket, an increase of 8.1%

The concentration given by a standard dose of ammonia (1.51mg/l in-bucket) is now 8.1% more dilute ; so it's 91.9% of what it was.

So a standard dose of ammonia now creates 1.38mg/l in-bucket.

Is that right?


[Edit : while awaiting judgement on the above, I've directly-measured the quadruple-dose nitrite concentration using twenty drops in 4.5L of RO. It's 0.591mg/l. So I'll go back over the numbers for the last few days and make the necessary adjustments]

User avatar
Vale!
Super Mod
Super Mod
Posts: 1671
Joined: Sun Jan 21, 2018 15:34 pm
Location: Concrete Cowland
Has thanked: 16 times
Been thanked: 795 times

Re: The Whole Shebang

Post by Vale! »

Day 35 (following re-immersion)

Current run began 23rd December.

Temp 25.8C
EC 249uS/cm* [up from 248 yesterday ; up from 112.6 at re-immersion]
pH 4.57* [up from 4.51 yesterday ; down from 6.18 at re-immersion]
TA 0mg/l [down from from 0.24 yesterday ; down from 1.38 at beginning of current run]
Ni 0.002mg/l [down from 0.012 yesterday ; down from 0.598 at beginning of current run]
Na 83.72mg/l [down from 86.82 yesterday ; down from 92.58 at beginning of current run]

* New electrode unit fitted to meter. Suspect slightly over-reading. Awaiting confirmation from Pass Ltd. that all is well

I started a new run with standard dose of ammonia and a quadruple-dose of nitrite solutions. Starting points are 1.38mg/l and 0.593mg/l respectively.

After five minutes (2 of them with assisted stirring) I did a 'grab' test : Total Ammonia (at 0.88mg/l) had decreased by 36% in that time ; nitrite (at 0.59mg/l) had decreased by a negligible amount (if at all).

At the same time I refilled the jar (no bubbles again overnight). Looking again at the photo I put up of the jar-with-bubbles (20th December), I think I'd screwed the lid down the day before ; so I did that again today.

No further bucket action today.

User avatar
Gingerlove05
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 5487
Joined: Sun Jan 21, 2018 20:21 pm
Has thanked: 3218 times
Been thanked: 1807 times

Re: The Whole Shebang

Post by Gingerlove05 »

It would be 1.39mg/l, if you round up, and depending on the accuracy your aiming for ;)
1.51 x 0.081 = 0.12231
1.51 - 0.12231 = 1.38769
Oh fluffy sheep! Oh fluffy sheep! Oh fluffy sheep are wonderful, they’re white Welsh and fluffy! Oh fluffy sheep are wonderful!
Image

User avatar
SPACKlick
Senior Member
Posts: 417
Joined: Tue Oct 06, 2020 15:15 pm
Location: North East
Has thanked: 228 times
Been thanked: 204 times

Re: The Whole Shebang

Post by SPACKlick »

Vale! wrote: Sat Dec 26, 2020 12:44 pmThere was 9L of water in the bucket covering the alfagrog. I removed 25% of the alfagrog, measured its volume as best I could and topped up the bucket with 800mls of RO. There is now 9.8L of water in the bucket, an increase of 8.1%

The concentration given by a standard dose of ammonia (1.51mg/l in-bucket) is now 8.1% more dilute ; so it's 91.9% of what it was.

So a standard dose of ammonia now creates 1.38mg/l in-bucket.
So at 9L to get 1.51mg/L you're adding between 13.545mg and 13.635mg.

Adding the same to 9.8L gives 1.382 - 1.391 mg/L so around 1.387mg/l
250L: Tank Log
21 Panda Corys, Mixed Pair of Bristlenose Pleco and 6 - 14 <1cm babies, 2 Zebra Nerite Snails, 15 Amano Shrimp

90L: Quarantine tank
10 Cherry Barbs 3M:7F, 2 Assassin Snails.

User avatar
Vale!
Super Mod
Super Mod
Posts: 1671
Joined: Sun Jan 21, 2018 15:34 pm
Location: Concrete Cowland
Has thanked: 16 times
Been thanked: 795 times

Re: The Whole Shebang

Post by Vale! »

Thanks, both, for the number-crunching. 7

User avatar
Vale!
Super Mod
Super Mod
Posts: 1671
Joined: Sun Jan 21, 2018 15:34 pm
Location: Concrete Cowland
Has thanked: 16 times
Been thanked: 795 times

Re: The Whole Shebang

Post by Vale! »

Day 36 (following re-immersion)

Current run began 26th December.

Temp 26.2C
EC 259uS/cm* [up from 249 yesterday ; up from 112.6 at re-immersion]
pH 4.57* [same as yesterday ; down from 6.18 at re-immersion]
TA 0.26mg/l [down from from 1.38 yesterday ; down from 1.38 at beginning of current run]
Ni 0.005mg/l [down from 0.593 yesterday ; down from 0.593 at beginning of current run]
Na 89.92mg/l [up from 83.72 yesterday ; up from 83.72 at beginning of current run]

* New electrode unit fitted to meter. Suspect slightly over-reading. Awaiting confirmation from Pass Ltd. that all is well

A huge bite, relative to previous runs, taken from total ammonia overnight. It's not chuffing going to slow down/stop, is it?!

In the jar there were no bubbles. However, from a starting point yesterday of 0.88mg/l, total ammonia measured 0.91mg/l this morning. That's probably a sample-measuring error and no ammonia-munching had happened at all ; but given what happened at the beginning of the previous run (ammonia-munching in jar and bucket were roughly comparable) this is extremely puzzling! After I've got a few more measurements I'll review the jar's behaviour and try to make some sense out of it! Nitrite in the jar tested at 0.548mg/l this morning from a starting point yesterday of 0.593mg/l. At some point I will recharge the jar and include a piece of alfagrog from the bucket.

I refilled the jar (washed in RO/DI as per usual) with bucket-water and screwed the lid down.

I've ordered another box of nitrite test reagent sachets.

No further bucket action today.

User avatar
Vale!
Super Mod
Super Mod
Posts: 1671
Joined: Sun Jan 21, 2018 15:34 pm
Location: Concrete Cowland
Has thanked: 16 times
Been thanked: 795 times

Re: The Whole Shebang

Post by Vale! »

Day 37 (following re-immersion)

Current run began 26th December.

Temp 25.9C
EC 262uS/cm* [up from 259 yesterday ; up from 112.6 at re-immersion]
pH 4.57* [same as yesterday ; down from 6.18 at re-immersion]
TA 0.03mg/l [down from from 0.26 yesterday ; down from 1.38 at beginning of current run]
Ni 0.003mg/l [down from 0.005 yesterday ; down from 0.593 at beginning of current run]
Na 92.14mg/l [up from 89.92 yesterday ; up from 83.72 at beginning of current run]

* New electrode unit fitted to meter. Suspect slightly over-reading. Awaiting confirmation from Pass Ltd. that all is well

In the jar : total ammonia was 0.25mg/l (0.26 yesterday) ; nitrite was 0.004mg/l (0.005 yesterday). So not a lot happened, and there were no bubbles.

I added a standard dose of ammonia (now taken to be 1.39mg/l) plus a quadruple-dose of nitrite to the bucket. Starting points for this new run were : 1.42mg/l ; and 0.583mg/l respectively.

After five minutes I did a 'grab' test : total ammonia was 1.34mg/l (a 'grab' of around 6%) ; nitrite was 0.568mg/l (a 'grab' of around 3%).

I then refilled the jar with 'grabbed' water, introduced a piece of alfagrog and screwed the lid tight :

Image

I have two nitrite reagent sachets left! Hanna are usually spot-on with their next-day deliveries, so I should be OK.

No further bucket action today.

User avatar
Vale!
Super Mod
Super Mod
Posts: 1671
Joined: Sun Jan 21, 2018 15:34 pm
Location: Concrete Cowland
Has thanked: 16 times
Been thanked: 795 times

Re: The Whole Shebang

Post by Vale! »

Day 38 (following re-immersion)

Current run began 28th December.

Temp 26.2C
EC 261uS/cm* [down from 262 yesterday ; up from 112.6 at re-immersion]
pH 4.62* [up from 4.57 yesterday ; down from 6.18 at re-immersion]
TA 0.60mg/l [down from from 1.42 yesterday ; down from 1.42 at beginning of current run]
Ni 0.005mg/l [down from 0.583 yesterday ; down from 0.583 at beginning of current run]
Na 92.14mg/l [up from 92.14 yesterday ; up from 92.14 at beginning of current run]

* New electrode unit fitted to meter. Suspect slightly over-reading. Awaiting confirmation from Pass Ltd. that all is well

No bubbles in the jar. Total ammonia in the jar was 1.00mg/l (starting from 1.34 yesterday). Having extracted the 10ml for the test I replaced the lid (screwed down).

Puzzled why I'd heard nothing further from Hanna, I had earlier checked their website : closed until January 4th ; orders submitted after 22nd December will be dispatched on 5th! Bloody Twixmas! So I didn't test the jar for nitrite, reserving my last sachet of reagent for tomorrow's bucket. In the meantime I'll try to find some sort of a workaround.

No further bucket action today.

User avatar
Vale!
Super Mod
Super Mod
Posts: 1671
Joined: Sun Jan 21, 2018 15:34 pm
Location: Concrete Cowland
Has thanked: 16 times
Been thanked: 795 times

Re: The Whole Shebang

Post by Vale! »

Nitrite in the bucket this morning was 0.005mg/l according to my little device.

So I scooted off to Maidenhead Aquatics as soon afterwards as I could and picked up one of their 'Aquacare' nitrite test kits. It uses 5mls of sample and five drops of reagent, with a 2-minute reaction time. The reacted sample is pink, just like my usual test.

My test uses 10mls of sample and a sachet of reagent powder, with a 15-minute reaction time.

I put 10mls of sample and 10 drops of Aquacare reagent into the vial and pressed 'go'.

Fifteen minutes later : 0.005mg/l. So although the solution's not ideal, the Twixmas crisis seems to be averted for now!

User avatar
Vale!
Super Mod
Super Mod
Posts: 1671
Joined: Sun Jan 21, 2018 15:34 pm
Location: Concrete Cowland
Has thanked: 16 times
Been thanked: 795 times

Re: The Whole Shebang

Post by Vale! »

Day 39 (following re-immersion)

Current run began 28th December.

Temp 26.1C
EC 267uS/cm* [down from 261 yesterday ; up from 112.6 at re-immersion]
pH 4.43* [down from 4.62 yesterday ; down from 6.18 at re-immersion]
TA 0.036mg/l [down from from 0.60 yesterday ; down from 1.42 at beginning of current run]
Ni 0.005mg/l [same as yesterday ; down from 0.583 at beginning of current run]
Na 89.04mg/l [down from 92.14 yesterday ; up from 92.14 at beginning of current run]

* New electrode unit fitted to meter. Suspect slightly over-reading. Awaiting confirmation from Pass Ltd. that all is well, or otherwise

I reset the bucket to begin a new run. Starting points were 1.42mg/l for ammonia and 0.535mg/l for nitrite.

A 'grab' test after five minutes claimed : 1.42mg/l for ammonia (so no 'grab' at all). I used the hybrid test (Aquacare reagents and a Hanna device) which claimed 0.291mg/l ; however, the colour of the reacted sample best matched c5mg/l against the Aquacare colour chart. So it looks like the higher the nitrite concentration, the more unreliable is the hybrid method!

In the jar, total ammonia was 0.813 (from 1.00 yesterday). Nitrite via the hybrid test was 0.006 (there'd been no attempt to measure yesterday).

I returned the piece of alfagrog to the bucket and chose another piece of equivalent size. I had previously cleaned the business end of a pair of pliers as scrupulously as I could, and used it to crush the new piece of alfagrog into smaller pieces before filling the jar with 'grabbed' water and leaving the lid loose. This is it after having sat for fifteen minutes :

Image

I guess some/most/all of the cloudiness is due to alfagrog 'dust' ; but we'll maybe know a bit better tomorrow.

No further bucket action today.

Post Reply